Přivolání

Přivolání je jeden z nejtěžších cviků a je tedy potřeba ho cvičit neustále. Jako přivolávací povel je dobré používat jedno stejné konkrétní slovo, které bude pro psa znamenat: teď hned přijď a nikde se nezdržuj. Nejčastěji jsou používaná slova jako: „pojď“, „pojď sem, „přijď“, „ke mně“, atp. Není příliš vhodné používat jméno psa, protože ho oslovujeme i v situacích, kdy není nezbytně nutné, aby za námi přišel. Při přivolání je dobré používat pamlsky s větší hodnotou, které běžně nepoužíváme, jako např. maso nebo psí domácí sušenky, prostě něco, co má váš pes ze všeho nejraději. Přivolání má spoustu různých obměn a stylů, jak se dá trénovat. Zde si dva styly vysvětlíme. 

výcvik psů onlinePřivolání – varianta 1

Připravte si pamlsky s nejvyšší hodnotou.
Jděte se psem na klidné místo, které zná a nic ho tam neruší.
Zavolejte na psa jménem. Pokud se otočí, začněte ho povzbuzovat, aby za vámi přišel. Přidejte přivolávací povel.
Když přiběhne, tak ho hodně pochvalte a odměňte pamlskem s vysokou hodnotou.
Dejte psovi povel  „volno“.

Přivolání – varianta 2

Vždy u sebe mějte pamlsky nejvyšší hodnoty.
Zavolejte na psa jménem a rozeběhněte se na druhou stranu od něj. Pokud se za vámi rozeběhne, vyslovte povel na přivolání a trochu zpomalte.
Až vás dohoní, tak ho odměňte. Ideálně hrou s oblíbenou hračkou.
Pokud se pes někde v lese začichá, schovejte se mu za strom. Mějte ho ale neustále na očích.
Po chvilce si všimne, že jste pryč, a začne vás hledat.
Chvíli ho nechte hledat, a pak si ho zavolejte. Touto hrou se naučí si vás hlídat a bude mít radost, že vás znovu vidí. Radost znásobíte velkou odměnou a hrou.

Výše uvedený postup výcviku opakujte neustále dokola. Přivolání je extrémně náročné v situacích, kdy psa něco ohromně zajímá, proto začínejte v klidném a nerušeném prostředí a postupně začněte přidávat rušivé vlivy. Nejnáročnější je přivolat psa např. od hry s ostatními pejsky, od zvěře, cyklisty apod. Buďte proto trpěliví a psa chvalte za správně provedený cvik.

Jak bude konečný řetězec chování vypadat?
• Počáteční fáze: „Alíku“ – „ke mně“ – pochvala – pamlsek
• Konečná fáze: „Ke mně“ – pochvala – pamlsek

Když pes neposlouchá

V případě, že je pro vašeho psa přivolání zatím velice náročné, ale přesto chcete, aby se na procházkách proběhl, lze pro začátek použít stopovačku. Stopovačka je dlouhé vodítko (10, 15, 20 metrů), které vám pomůže mít psa pod kontrolou, a zároveň můžete cvičit přivolání z větší dálky. Ale pozor! Pes moc dobře ví, že je připnutý na vodítku, proto je dobré v průběhu výcviku stopovačku zkracovat tak, až zůstane tzv. couračka (krátké lanko s karabinou). Psovi bude připadat, že je stále na vodítku (ve skutečnosti není), a tak vás bude poslouchat, jako by na vodítku byl.

Nevíte si rady? Zkuste naše tipy, jak na výcvik a výchovu psa.

výcvik psů online

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *